четвер, 28 жовтня 2021 р.

Школа бібліотечної майстерності «Медіатехнології в роботі бібліотек: навчаємося разом»

         Ми живемо у потужному інформаційному потоці. Щодня, щогодини та щохвилини ми опрацьовуємо безліч різноманітної інформації. Кількість повідомлень зростає щодня. Рух інформаційного потоку не спинити. Наше завдання – не потонути у щоденному вирі. Ми маємо усвідомити та підкорити цей потік.

      З 24 по 30 жовтня 2021 року триває Всесвітній тиждень медійної та інформаційної грамотності. Його цьогорічна тема - «Media and Information Literacy for the public good ‒ Медійна та інформаційна грамотність для суспільного блага».

 Медійно-інформаційна грамотність поєднує в собі три взаємопов’язані комплекси компетенцій – інформаційну грамотність як уміння знаходити, аналізувати та використовувати інформацію; медіаграмотність – здатність отримувати доступ до медіа, аналізувати та оцінювати медіаповідомлення, а також створювати контент для самовираження та спілкування; технологічну, або цифрову грамотність, що передбачає вміння користуватись сучасними інформаційними технологіями та програмним забезпеченням з урахуванням усіх можливостей, що надає інформаційний прогрес.

      Тому 28 жовтня Публічна бібліотека Лиманської ОТГ організувала школу бібліотечної майстерності «Медіатехнології в роботі бібліотек: навчаємося разом» на платформі Zoom. 30 учасників заходу отримали актуальні теоретичні знання з даної теми, навчилися працювати з сучасними соціальними мережами такими як: блог та YouTube, а також прослухали цікаву інформацію від Ямпільської селищної бібліотеки-філії.

        Нижче наведено добірку матеріалів про медіаграмотність, які допоможуть Вам ще більш детально вивчити цю тему.

1.     Як розпізнати фейкові новини – інфографіка Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ (IFLA), що допоможе виявити неправдиву інформацію.

3.   Медіаосвіта і медіаграмотність – портал, створений на базі онлайн-бібліотеки з медіаосвіти Міжнародного благодійного фонду «Академія української преси».

4.    Stopfake.org – сайт для перевірки фактів, головна мета якого – перевірка істинності, інформації, посилення медіаграмотності аудиторії і боротьба за чітке розмежування між журналістикою фактів і пропагандою.

5. МедіаДрайвер – мультимедійний онлайн-посібник, що містить текстову інформацію, інфографіку та відео про різні типи медіа, що допомагають навчитися орієнтується у складних лабіринтах інформації.

6.    Медіаграмотна місія  онлайн-гра, спрямована на перевірку вміння рятуватися від шкідливого інформаційного впливу.

7.  Медіаграмотність для громадян – дистанційний навчальний курс, метою якого є надання базових знань у сфері медіа, ознайомити громадян з найросповсюдженішими видами маніпуляцій і пропагандою, надати базові інфструменти перевірки інформації та критичного мислення.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Клуб за інтересами «Школа вмілих господинь"

         Шановні друзі! Сьогодні ми хочемо представити вам ще одну талановиту жіночку з нашого клубу за інтересами «Школа вмілих господинь» ...