пʼятниця, 10 липня 2020 р.

До циклу "Тиждень цікавих фактів із життя рослин"

                            Чудо селекції -  сині томати



Томати - обов'язковий атрибут наших грядок. Хтось обмежується десятком-двома рослин традиційних червоноплодних сортів. А у тих, хто,  захоплений городньою екзотикою, овочеві грядки потопають в розмаїтті синеплодних томатів. Інтерес до них викликаний не тільки нетиповістю забарвлення, але і їх цілющими  властивостями. 
Вирощують синеплодні томати майже так само, як і звичані.

Синя груша







Усурійський тигр


                                                 Шоколадний мармелад





ЧУДО СЕЛЕКЦІЇ - СИНІ ПОМІДОРИ

Ще в 1960-х роках селекціонерам вдалося вивести кілька вдалих сортів томатів з синіми плодами, схрестивши сорт Чорний Принц з диким видом томата з Чилі і Галапагоських островів. Але популярність до цих томатів прийшла набагато пізніше, коли вчені виявили, що їх плоди дуже корисні для здоров'я людини.
Зокрема, вони покращують роботу серця і мозку, очищають кров від холестеринових бляшок, борються з раковими клітинами. Крім того, сині томати володіють протизапальними властивостями, благотворно впливають на стан шкіри і сприяють зміцненню імунної системи. Ці властивості пов'язані з утриманням в синіх томатах антоціанів, які є антиоксидантами.
Наявністю таких рослинних пігментів пояснюється і буйство забарвлення плодів. Та частина, на яку потрапляють прямі сонячні промені, набуває синього кольору, а при повному дозріванні стає фіолетово-чорною. Інша частина плода (верхівка) - червоно-рожева, помаранчева або навіть смугаста, в залежності від сорту. Томати всіх синєплодних сортів дуже красиві, декоративно виглядають на грядці. Вони солодкуваті і трохи незвичайні, але приємні на смак.
Догляд за сортами СИНІХ ТОМАТІВ
Головне - не допустити, щоб томатна грядка перетворилася в непрохідні хащі. Оскільки більшість синєплодних томатів середньо- і високорослі, протягом усього вегетаційного періоду рослини підв'язують і пасинкують. Це покращує їх вентиляцію і запобігає розвитку грибкових хвороб.
 Всі синєплодні  мають підвищену стійкість до поразки фітофторозом. Формують кущі в два-три стебла, а рослини з дрібними плодами - в три-п'ять.  Це важливо.
По-перше, плоди краще висвітлюються сонцем і набувають більш інтенсивно синього, а при дозріванні - фіолетово-чорного забарвлення. По-друге, отримує якісніший врожай красивих і великих плодів.Сині томати не люблять надмірної вологості грунту. Після сильного дощу або поливу деякі плоди окремих сортів, особливо з більш великими плодами, можуть розтріскуватися. Тому поливати томатні рослини треба помірно.

Сорти томатів: Indigo Rose (Індиго роуз) - досить відомий сорт з круглими плодами масою 30-60 г, . Fahrenheit Blues (Блюз Фаренгейт),  Dark Galaxy (Темна галактика), Dwarf Shadow Boxing (Гном бій з тінню) та інші. Детальніше про сорти синіх томатів можна довідатися із журналів Огородник, Хозяїн, Дім.Сад.Огород., які є у нашій бібліотеці.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Клуб за інтересами «Школа вмілих господинь"

         Шановні друзі! Сьогодні ми хочемо представити вам ще одну талановиту жіночку з нашого клубу за інтересами «Школа вмілих господинь» ...