четвер, 9 липня 2020 р.

до циклу "Тиждень цікавих фактів із життя рослин"

                                   





                                   Портулак

Шановні глядачі! Ми продовжуємо цикл із життя рослин. Чекаємо від вас порад в коментарях.
Як позбутися від портулаку на городі
Портулак — дуже небезпечний і підступний ворог. Лише один кущик цієї рослини здатний сформувати й поширити навколо себе до трьох мільйонів життєздатних насінин. А усе тому, що лише протягом одного сезону портулак встигає сформувати не одне, а цілих три, а то й чотири покоління насіння. Лише уявіть, на що перетвориться ваша галявина наступного року, якщо на ній оселиться хоча б парочка примірників цієї рослини? Побороти її за допомогою постійних скошувань також не вдасться, оскільки травмування стебел лише стимулює зростання сплячих бруньок.
Якщо ж до усього цього додати той факт, що насіння портулаку може зберігати схожість впродовж трьох-чотирьох десятків років, а практично будь-яка частина цієї рослини може утворювати повітряне коріння, то перспективи боротьби з цим бур'яном вимальовуються зовсім не радісні.
Заходи для боротьби з портулаком дадуть найбільший ефект, якщо ви почнете проводити їх ще до початку його квітнення!
1. Перекопування ґрунту
За умови своєї феноменальної здатності зберігатися у землі протягом трьох-чотирьох десятків років, насіння портулаку не здатне пробитися крізь шар ґрунту, що завтовшки більший за 3-4 см. Це означає, що, перекопавши ділянку, на глибину багнета лопати, ви значно скоротите шанси насіння пробитися через ґрунтовий бар'єр.
2. Систематична прополка
Регулярна прополка допоможе вирішити питання з портулаком лише у тому разі, якщо ви змогли виявити одиничні екземпляри рослин, які при цьому не встигли заквітнути. Уся річ у тім, що насіння портулаку продовжує достигати навіть у відокремленій від стебла насіннєвій коробочці.
3. Мульчування ґрунту та застосування чорної плівки
Якщо ви готові потерпіти і пожертвувати корисною площею своєї ділянки, щоб дочекатися, поки портулак загине природним шляхом через відсутність сонячного світла і вологи, то вам на допомогу прийдуть мульчування або чорна плівка. Накривши зарості бур'яну товстою чорною плівкою, ви перекриєте доступ поживних речовин до рослин. З часом вони загинуть, так і не встигнувши розмножитись. За схожим принципом діє і використання мульчі. З тією лише різницею, що для того, щоб уникнути проростання портулаку, вам потрібен її шар, не менший за п'ять сантиметрів.
4. Професійні засоби для боротьби з портулаком
Існує велика кількість хімічних засобів, які застосовуються у боротьбі проти портулаку. Більшість з них — це гербіциди широкого спектра дії. Однак, вибираючи засіб хімічного захисту ділянки, слід попередньо переконатися у тому, що використання препарату не зашкодить довколишнім посадкам.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Клуб за інтересами «Школа вмілих господинь"

         Шановні друзі! Сьогодні ми хочемо представити вам ще одну талановиту жіночку з нашого клубу за інтересами «Школа вмілих господинь» ...