вівторок, 19 жовтня 2021 р.

Інформаційна сторінка "Вони воювали, щоб ми жили"

День захисників і захисниць України

      Щорічно в жовтні ми вшановуємо захисників і захисниць нашої Батьківщини, а також згадуємо загиблих заради свободи України.

        Особливо актуальним це свято стало за часів військового конфлікту з РФ, коли наші бійці щодня ризикують життям на сході.

      Воно замінило День радянської армії 23 лютого, хоча деякі українці продовжують відзначати лютневу дату за звичкою. День захисника порадує нас додатковим вихідним днем.

   Свято незмінно відзначається 14 жовтня. У цей день християни святкують Покров Пресвятої Богородиці, який був великим святом для запорізьких козаків. У цей день також відзначається День українського козацтва.

        Українська армія береже бойові традиції предків та імена героїв, від воїнів-русичів і козаків до січових стрільців і вояків УПА. Тому у війську з’явилися назви легендарних українських полководців та уславлених підрозділів минулого: 24-та окрема механізована бригада (ОМБр) імені Короля Данила, 72-га ОМБр імені Чорних запорожців, 93-тя ОМБр «Холодний Яр», 30-та ОМБр імені князя Костянтина Острозького, 55-та окрема артилерійська бригада (ОАБр) «Запорізька Січ», 26-та ОАБр імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича, 58-ма окрема мотопіхотна бригада імені гетьмана Івана Виговського, 7-ма бригада тактичної авіації (БрТА) імені Петра Франка, 299-та БрТА імені генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова, Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут.

      Тяглість поколінь знайшла відображення і в елементах одностроїв – шапка «мазепинка», нарукавний тризуб. Гасло «Слава Україні»«Героям слава» стало офіційним вітанням українського війська.

        Поряд із чоловіками на захист Батьківщини ставали жінки. До прикладу, нам відомі імена Христини Сушко та Харитини Пекарчук, які воювали в Армії УНР. У Легіоні Січових стрільців була Жіноча чота, співорганізаторкою якої була розвідниця Ольга Басараб. Сотні жіночих імен можна знайти серед героїв Другої світової, бійців УПА. В сучасній українській армії кожен десятий боєць – жінка. Вони пліч-о-пліч із чоловіками служать на передовій, освоїли спеціальності снайпера, кулеметника, розвідника, механіка, інструктора, медика. За останні 10 років кількість жінок в українському війську зросла у 15 разів.

           У День захисника України ми вшановуємо сучасних захисників України та героїв різних епох нашої історії. Це день, коли необхідно згадати загиблих вояків і подякувати всім громадянам, які присвятили життя захисту Української держави.

     В Публічній бібліотеці Лиманської ОТГ діє книжкова виставка, на якій представлена література присвячена цьому святу.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Клуб за інтересами «Школа вмілих господинь"

         Шановні друзі! Сьогодні ми хочемо представити вам ще одну талановиту жіночку з нашого клубу за інтересами «Школа вмілих господинь» ...