четвер, 9 вересня 2021 р.

Персональна виставка-презентація «Ляльки – обереги для дому і сім’ї»

 

 

             У бібліотеці пройшла персональна виставка-презентація місцевої майстрині Діденко Любові Миколаївни «Ляльки – обереги для дому і сім’ї». А ще вона дуже любить вишивати бісером та атласними стрічками. Свою першу ляльку-мотанку Травницю вона зробила для онуки у школу, а потім зацікавилася цим, придбала книгу Ольги Тарасової ""Куклы обереги" і почала вивчати техніку виготовлення ляльок. Ось так і з'явилася така кількість оберегів.

                 Одним з найпоширеніший предметів-оберегів на території України є лялька-мотанка. Така іграшка не просто фігурка для ігор, а справжній амулет та талісман для сімї та її членів. Для різних життєвих ситуацій створювалися відповідні ляльки. Зустрічаються ляльки–обереги для будинку, родинного вогнища, для захисту дітей та господарства від злих сил та лихого ока та багато інших.

           Вчені та дослідники приходять згоди, що перші ляльки-мотанки сповнені оберегового змісту з’явилися приблизно п’ять тисяч років тому.

                Головна відмінність мотанки вид звичних ляльок чи ляльок з інших країн – відсутність обличчя. Тобто обриси обличчя на ляльках-мотанках представлені у вигляді переплетень різнокольорових ниток, у вигляді хреста. Це з часів язичництва побутувала думка, що саме через обличчя в ляльку може поселитися душа. Як не дивно, проте такі ж вірування притаманні й іншим культурам, на підтвердження цього факту можна привести як один з прикладів вірування послідовників культу Вуду, де часто застосовують ритуальні ляльки.

          Українці вірили що в ляльці присутній дух роду, який й оберігає членів своєї сім’ї від всіляких негараздів та передає вікову мудрість та знання прийдешнім поколінням

             Окрім цього, лялька-чарівниця могла навіть керувати погодою та лікувати від хвороб. Наприклад, щоб прикликати дощ, жінки нашвидкуруч робили мотанку та вкладали в неї своє бажання. Матері замотували у ляльку цілющі трави та давали гратися нею дітям, а згодом спалювали мотанку, а разом із нею і дитячі недуги.

               Також існувало повір’я, що якщо діти дуже часто і довго бавляться лялькою-мотанкою, то сім’я скоро чекатиме поповнення.

           Під час створення такої української іграшки важлива кожна дрібниця. Майстриня передавала ляльці свій настрій, думки та енергію. Важливо, що ляльку-оберіг створювали відразу цілком, тобто майстрині не дозволялося відволікатися та переривати творчий процес. Здавна вважали, що мотанка могла приносити лише добро.

                                  Українська лялька-мотанка повинна мати обов’язкові елементи одягу, у яких є певне значення. Спідниця символізує землю, сорочка – позначає три часи: минулий, теперішній та майбутній; обов’язковими атрибутами є вишиванка та намисто, які уособлюють достаток. Головний убір – очіпок, стрічка чи хустка – символізує зв’язок із небом.










картини у жанрі енкаустики




 часи з кольорових стрічок

Немає коментарів:

Дописати коментар

Клуб за інтересами «Школа вмілих господинь"

         Шановні друзі! Сьогодні ми хочемо представити вам ще одну талановиту жіночку з нашого клубу за інтересами «Школа вмілих господинь» ...