середа, 3 березня 2021 р.

Експрес-інформація "Якщо хочеш зберегти первоцвіти - спробуй хоча б не купувати їх..."

 







Розповідь про первоцвіти
Щороку світ з нетерпінням чекає весни. Усьому й усім хочеться нарешті тепла і яскравого сонечка. Першими вісниками всіма очікуваної пори є квіти, які, за свої першість, отримали назву первоцвіти. Вони своїми яскравими барвами сповіщають про прихід весни, тепла і сонця. Вони радують око і душу.
Існує декілька різновидів первоцвітів.
До них відносять: підсніжники, проліски, крокуси (шафрани), ряст, рябець шаховий, первоцвіти, нарцис вузьколистий та інші. Зазвичай їх можна знайти на сонячних лісових галявинах та в горах, в Україні це Карпати. Щороку килими першоцвітів приманюють до себе усіх,хто так чекав весни. Люди люблять робити фото напам’ять, а ще створювати з першоцвітів ніжні букетики. Останнє є не дуже добре для самих квітів, адже більшість первоцвітів занесена до Червоної книги і тому зривати їх не можна.
Першим з первоцвітів є підсніжник. В народі його називають молочною квіткою або сніговим дзвіночком. Підсніжник є багаторічною цибулинною рослиною, яка росте у листяних лісах та чагарниках у Карпатах та західних лісових та лісостепових районах. Є дуже цінною декоративною рослиною з отруйною цибулиною. Через свою красу піддається масовому винищенню – щовесни його зрізають для продажу. На сьогодні місць де росте підсніжник залишилось дуже мало, тому ця квітка занесена до Червоної книги України.
Часто на лісових галявинах поруч з підсніжником можна зустріти зовні схожого на нього побратима – білоцвіт весняний. В народі цю квітку називають скороспілка весняна, лісовий нарцис, жовтка. Ця квітка розцвітає однією з перших на початку весни. Головною її відмінністю від підсніжника є наявність у неї жовтих вкраплень на пелюстках. Вчені-флористи стверджують, що головне призначення цих плям – показувати запилювачам шлях до нектару. Білоцвіт можна зустріти на вологих луках, в лісах серед чагарників Карпат.
Ще однією квіткою-первоцвітом є Шафран Гейфеля або Крокус. Він квітує з березня і аж до середини квітня на гірських луках і галявинах, на степових і кам’янистих схилах. У народі ці квіти називають брандушками, маслянками або серенками. Територія розповсюдження – Карпати та Поділля. Назва квітки – крокус – пов’язана з грецькою міфологією. Легенда розповідає про те, що житель Олімпу бог Гермес під час змагання зі своїм другом Кроком, випадково вбив його. Оплакуючи його, Гермес перетворив краплі крові свого друга в прекрасні квіти, які й дістали його ім’я – крокуси – такі ж красиві, яким був його друг.
Також до первоцвітів відносять рябець шаховий або дикий тюльпан – за формою ці квіти схожі на тюльпани-дзвоники. Квітують вони у другій половині квітня.
Ще однією квіткою-первоцвітом є сон-трава. Вона має лікувальні властивості, а відвар на її основі може присипляти людину.
Усі первоцвіти дуже гарні і потребують бережливого ставлення, тому не потрібно їх зривати або купувати. Краще поїхати в гори чи в ліс і помилуватись їхньою справжньою красою.
Нині деякі види належать до категорії рідкісних і зникаючих рослин та занесені до Червоної книги – сон великий, сон розкритий, горицвіт весняний, первоцвіт дібровний, білоцвіт весняний. До того ж ушкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, повністю нівечаться рослини. Торгівля первоцвітами (як продаж так і купівля) є порушенням законів України « Про Червону книгу України», «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього середовища України» та правил торгівлі. За торгівлю первоцвітами порушників очікує адміністративна відповідальність у формі штрафів та стягнення збитків (в перерахунку на кожну рослину), передбачений статтями 88, 159 та 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Зірвані квіти не принесуть насолоди, хіба що смуток, бо швидко зів’януть. Мертві первоцвіти не можуть служити символом радості і прикрашати свято. Таку роль вони можуть відіграти лише будучи живими у природному середовищі. Тож давайте берегти нашу природу.

#Публічна_бібліотека_Лиманської_ОТГ

Немає коментарів:

Дописати коментар

Клуб за інтересами «Школа вмілих господинь"

         Шановні друзі! Сьогодні ми хочемо представити вам ще одну талановиту жіночку з нашого клубу за інтересами «Школа вмілих господинь» ...