середа, 6 травня 2020 р.

До Дня Перемоги, Дня пам'яті та примирення

                       "Пам'ятаємо! Вшановуємо! Дякуємо!"

     2020-й – рік 75-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років. Подвиг ветеранів війни  це еталон мужності та патріотизму, але все менше і менше залишається живих свідків тих страшних, а разом з тим героїчних років. Роки Другої світової війни ми не повинні забувати. Пам’ятати наших героїв земляків, учасників бойових дій, які віддали своє життя за мирне майбутнє. Ми знаємо, що Лиманська земля народила і виховала 14 Героїв Радянського Союзу, 3 – повних кавалери орденів Слави, 7 тисяч чоловік нагороджено орденами і медалями. Про них повинен знати кожен.  Волонтер Лиманського народного краєзнавчого музею, член ініціативної групи центральної міської бібліотеки  Щербак Юрій Григорович, член літературного об’єднання «Промінь», дуже багато працює над тим, щоб надати цінну інформацію про імена і бойові подвиги наших земляків. Ми хочемо познайомити  вас з однією із героїнь тих страшних років.  
     Двадцятилітню  Рикуш Марію Велика Вітчизняна війна застала коли вона тільки почала свою трудову біографію. Коли була оголошена загальна   мобілізація, Марію  направили у роту санітарно – медичної служби. Вона стала безпосереднім  учасником бойових дій. В її обов’язки входило пересуватися по полю битви,  услід за наступаючими бійцями, знаходити поранених і надавати їм першу медичну допомогу, накладати пов’язки, які спиняють кров, перебинтовувати рани. Щоб  виконати  це бойове завдання дівчина пересувалась по пластунськи, часто попадала під кулеметний  та мінометний  обстріли. Довгою та тяжкою була воєнна  дорога до Берліну для юної Марії. Але вона її подолала, залишаючись не тільки доблесним воїном, а і утіленням   всього доброго і людського, що допомагало пораненим переносити  болі і страждання. Рядова санітарно – медичної роти Рикуш Марія Іванівна була нагороджена орденом Червоної зірки, медаллю « За відвагу», «За бойові заслуги», «За взяття Берліна» та інші.
Тож, дорогі наші ветерани , ви у наших серцях. 
 З матеріалів, надрукованих у місцевій газеті «Зоря», ви зможете дізнатися про героїчні вчинки у роки Другої світової війни інших наших земляків та як склалося їхнє життя у мирні роки.
      Щербак, Ю.
Война в судьбах Лиманцев [Текст] / Ю.Щербак //Зоря: Міська газета. -2020. - №7. - С.2
        Стеценко,О.
За колючим дротом пам’яті [Текст] / О.Стеценко //Зоря: Міська газета. -2020. - №7. - С.8
       Щербак, Ю.
Война в судьбах Лиманцев [Текст] / Ю.Щербак //Зоря: Міська газета. -2020. - №21.
 - С.2
       Пасічник, О.
У серпні 44-го[Текст] / Пасічник, О. //Зоря: Міська газета. -2020. - №28. - С.2
        Колесник, Н.
 «Меня, безусого, война досрочно призвала в солдаты»[Текст] / Н. Колесник//Зоря: Міська газета. -2020. - №31. - С.2


 БАХМАЧ П.Ф.



ГОЛОВЧАНСЬКИЙ В.А.                  (ШАНДРИГОЛОВО)ЗОЗУЛЯ П.О. (КАРПІВКА)

Немає коментарів:

Дописати коментар

Клуб за інтересами «Школа вмілих господинь"

         Шановні друзі! Сьогодні ми хочемо представити вам ще одну талановиту жіночку з нашого клубу за інтересами «Школа вмілих господинь» ...