середа, 1 грудня 2021 р.

Вакцинація - ефективна зброя у боротьбі з COVID-19!

 Що таке вакцинація?

   Вакцинація — це простий, безпечний та дієвий спосіб захисту людей від інфекційних захворювань, до того моменту, як вони почнуть із ними контактувати.

Імунна система реагує на введену вакцину і виробляє імунітет проти інфекції. Таким чином формується захист проти хвороби. Вакцинація захищає від інфекцій, які можуть призвести до ускладнень, інвалідності і смерті.

Чому потрібно вакцинуватися?

    Щоб захистити себе та тих, хто навколо нас. Не всі можуть бути вакциновані, зокрема ті, хто серйозно хворий. Вони залежні від того, хто щеплений.

У якому віці найкраще імунізуватися?

     Вакцини забезпечують захист у будь-якому віці, тож обмежень щодо віку не має. Своєчасна і повна вакцинація захищає вас і оточуючих від серйозних і потенційно смертельних захворювань.

Для створення належного імунітету, щеплення необхідно починати робити вже з народження дитини, ще до того, як вона почне активно контактувати з іншими.

Як слід підготуватися до вакцинації?

   Профілактичні вакцинації проводять у пунктах щеплень (постійних або тимчасових). Як правило, такі пункти функціонують при закладах охорони здоров’я усіх форм власності, що мають відповідну ліцензію.

В окремих випадках, вакцинувати можуть у тимчасових пунктах щеплень при закладах освіти, підприємствах, організаціях тощо.

Щоб вакцинуватися, необхідно звернутися до лікаря. Він огляне вас і пояснить все, що цікавить, зокрема:

- можливі прояви організму на щеплення;

- випадків, коли слід звернутися до лікаря тощо.

    Також лікар повідомить, коли потрібно робити наступне щеплення. У випаду, коли вакцинують поза Календарем щеплень, буде підібрано оптимальну схему імунізації. 

      Перед вакцинацією необхідно заповнити форму «Інформована згода та оцінка стану здоров’я особи або дитини одним з батьків, законним представником дитини на проведення щеплення або туберкулінодіагностики», яка затверджена Міністерством охорони здоров’я України і використовується по всій території країни. 

У пунктах щеплень для вакцинації задіяні лише ті медичні працівники, які пройшли спеціальну щорічну підготовку та володіють правилами організації і технікою проведення щеплень, а також навичками надання невідкладної допомоги.

Які є протипоказання для імунізації?

     Протипоказання до вакцинації для кожного визначається індивідуально. Рішення приймає лікар, виходячи з Переліку медичних протипоказань, який оновили відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Клуб за інтересами «Школа вмілих господинь"

         Шановні друзі! Сьогодні ми хочемо представити вам ще одну талановиту жіночку з нашого клубу за інтересами «Школа вмілих господинь» ...